Postorderväxter

Läste nånstans om att man kunde rädda en misslyckad försäsong (den där man sår en massa frön, vattnar, håller tummarna, osv.) genom att beställa plantor från Klostra.

På deras sajt vimlar det av bilder på plantor som ser så härliga och frodiga ut att jag blev sugen på att beställa hela sortimentet ett par gånger om, men till slut nöjde jag mig en paprika, tre tomatplantor och tre mangold plantor.

Tanken var ju dels att testa hur det fungerar och dels komplettera utbudet lite då mitt egna laboratorium i källaren i alltid fick den kärlek det behövde, och jag tyvärr dröjde med att flytta över plantorna till större krukor.

Lådan med växter skickas med Schenker och det funkar ju bra, enligt Klostra ska de klara fem till sex dagar i lådan. Jag hämtade mina dagen efter att de kommit fram för att vara på den säkra sidan.

Prydliga små "växthus".
Prydliga små “växthus”.

Väl hemma var peppen stor på att få växterna i jorden så jag packade upp lådan ganska omedelbart.

Själva växthusen som de kommer i ser smarta ut, men stora är de inte vilket i mitt fall gjorde att växterna gav ett något tillknycklat intryck när de packats upp.Klostra rekommenderar omedelbar omplantering, och det förstår jag när rötterna är en enda stor klump i alldeles för små krukor.

Lite väl överväxta rötter och slitna plantor.
Lite väl överväxta rötter och slitna plantor.

Så där nånting såg det ut, och jag bestämde mig för att skippa steg med att omskola plantorna under några dagar. Det får bära eller brista helt enkelt, men jag satte i alla fall ett fönster över för att undvika “solbränna” på bladen.

Som ses nedan ser det lite deppigt ut, men vi får väl se om det tar sig.

Ptja...
Ptja…

En sista grej som var lite trist var att mitt önskade exemplar av flerfärgad mangold var slut, så tydligen fick jag en annan variant istället. Utan att bli tillfrågad. :/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *