Staketuppsättning

Den gångna helgen var det dags att sätta upp ett staket ut mot gatan. Det har varit på planeringsstadiet sen början av året, mycket för att O inte ska springa iväg bakom ryggen på oss, men även för att det skulle se lite trevligare ut.

Redan förra sommaren började vi så smått anlägga den rosrabatt som vi tänkte ha på insidan av staketet, något vi avslutade för bara någon vecka sedan (med reservation för att några rosor kommer behöva bytas ut).

Dag 1

Första dagen inleddes med att ta ner de gamla stolparna som stod kvar från det förra staketet. Trots en del grannars tips om att man faktiskt kan laga dem, kändes det som ett för stort projekt att fixa till med rostande armering och sönderspruckna stoplar. Inte för att det var helt enkelt att slå av dem heller, men det gick snabbare i alla fall.

Den obligatoriska "före" bilden.
Den obligatoriska “före” bilden.

Vi valde det färdigbyggda staketet Sanna 2 från Jabo, och enkla 70×70 stolpar för upphängningen. Stolparna sattes i jordankare, vilket så långt känns stabilt även om en del säkert skulle säga att man måste ha plintar eller mer för hållbarheten.

Stolpar borttagna, och allt redo.
Stolpar borttagna, och allt redo.

Efter en hel del förberedelser med att hämta fram rätt verktyg (det verkar aldrig gå att få med sig rätt grejer från början) och funderingar kring metoder kom de två första stolparna på plats.

Bra saker att ha för stolparna är dels något som minskar friktionen när man ska slå ner dem i själv jordankaret. Vi körde med en antifriktionsspray som egentligen är till gångjärn, men det går nog med annan olja med. För att få stolpen rak rekommenderas ett stolppass från Jula. Billigt och väldigt smidigt sätt att ha koll på att stolpen står i lod.

Första stolparna på plats.
Första stolparna på plats.

Med stolparna på plats gick det ganska snabbt att få upp första staketsektionen.

Vi monterade med vinkeljärn och förborrade allt för att minska risken för sprickor i träet. Att det även blir enklare att skruva i allt är ju bara en bonus, men man får tänka på att skruven ändå fäster bra i träet, ta alltså inte en för stor borr i förhållande till skruven.

Stor glädje över att få första sektionen på plats.
Stor glädje över att få första sektionen på plats.

Med en sektion på plats gick det rätt snabbt att upp två till, och då var vi framme vid den mest välmående rosen i rabatten. Ett värdigt avslut på första dagens arbete.

Väl vald vinkel.
Väl vald vinkel.

Dag 2

Andra dagen var den första rätt lik, förutom att vi slapp förberedelserna.

Vi nästa sista jordankaret stötte vi tyvärr på en sten som var så besvärlig att gräva upp att vi istället valde att kapa av ankaret så det inte skulle stöta i stenen och sen gjuta fast det. Så det hela blev inte olikt en plint.

Tyvärr gjorde det också att vi inte satte fast de två sista staketsektionerna, då plinten nog helst skulle härda ett dygn.

Dag 3

När de sista sektionerna skulle på plats så visade det sig tyvärr att en av stolparna inte hamnat helt rätt. Den fick alltså tas upp igen (gick dock rätt enkelt med en spade som hävstång och en bräda som mothåll).

Slutresultatet ses nedan och grannarna har redan berömt oss för vår insats (och säkerligen glatt sig åt att det äntligen blivit lite ordning på vår framsida).

"Färdigt"
“Färdigt”

Dag X

Helt klart är det förstås inte med det. Stolparna ska sågas av så de är i samma höjd (marken är inte helt jämn och alla stolpar gick inte hela vägen ner i jordankaret) och de ska sättas på stolhattar för att skydda mot vatten.

Sen ska det förstås målas nån gång, men då det är tryckimpregnerat har jag hört att det ska stå ett år innan man gör det.

One thought on “Staketuppsättning

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *