Staket 2014

För dryga året sedan satte jag (med lite hjälp från diverse händer) upp staket ut mot gatan. Under semestern var det dags att fixa till resten.

Resten var en kortare sträcka, som även ska inhysa våra soptunnor för att slippa hålla koll på tömningsdag och rulla runt dem.

Eftersom vi skulle köra på med samma staket som förra året, och samma verktyg som senast lånats in tänkte jag att det inte skulle bli så mycket att fundera på. Första sektionen kom på plats smidigt, men nästa stolpe gav en hel del huvudbry.

Första sektionen på plats, och det tänkte jag skulle vara den jobbiga...
Första sektionen på plats, och det tänkte jag skulle vara den jobbiga…

Trots noggrant måttande var det 179 cm mellan stolparna när den var nere, när den kom upp hade stolpspjutet både vridits och böjts. Så det blev ner till snickarskrubben och räta ut i skruvstädet. Funkade hyggligt, men efter några nya försök att få rätt avstånd var jag rätt deppig (antar att hålen från tidigare försök ställde till det).

Lösningen blev att såga till en bräd till 180 cm, och spänna fast den med tvingar, banka ner stolpen en bit, justera brädan, banka lite till, justera, osv. Och det fungerade! Att spänna fast en bräd med tving för att vrida tillbaka en stolpe som dragit sig en smula gick också bra. Tving var under en kort period mitt favoritverktyg.

En gympasko för att förhindra sprickor i stolpen.
En gympasko för att förhindra sprickor i stolpen. På bilden syns även förra sommarens succé-verktyg – det vinklade vattenpasset.

De första stolparna sprack en del när de slogs ner med slägga (och det kändes inte aktuellt att köpa en gummiklädd-variant för ett så litet projekt). Jag hade för mig att jag sett nåt form av skydd som man trär på stolpen, men minns förstås inte var. L var dock en sväng på Bauhaus och hörde sig för, klurig personal föreslog att vi testade med en skosula, och så fick en gammal joggingsko göra sin sista insats.

Det är klart! Och semestern var inte slut.
Det är klart! Och semestern var inte slut.

Häpp! Allt klart, till och med stolphattarna. Och vi har pimpat upp med ett par pioner (O vattnar och berättar stolt i dagar om när han och pappa planterade) och planerar för lite syrén och fläder.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *