Ekotönteri och jordtest

I höstas började jag läsa på lite om sakernas internet (på engelska Internet of Things, IoT), kort och gott tänker man sig att allt ska vara uppkopplat mot något nät och vara tillgängligt. Ett exempel är en lampa som kopplas till mobilen och kan tändas/släckas på distans, eller tändas när du närmar dig huset (tänk en ytterlampa över dörren).

För den trädgårdsintresserade (eller kanske mer teknikintresserade) så hittar man små pinnar som sticks ner i jorden för att mäta fuktighet och värme, med tillhörande sensor för att mäta solljus. Att tilltalas av detta kallas tydligen att vara en eco-geek.

Jag läste på om Parrot Flower Power och Koubachi, och valde den förstnämnda baserat på specifikationer och recensioner på diverse sajter.

Igår kom två stycken pinnar med posten och jag kunde påbörja ett litet experiment jag gått och lurat på ett tag.

IoT-pinnar i full aktion, förhoppningsvis vaknar även fröerna till liv snart.
IoT-pinnar i full aktion, förhoppningsvis vaknar även fröerna till liv snart.

Setupen är som följer:

  • En växtlampa
  • En värmematta
  • En kruka med Änglamarks såjord (levereras från Rölunda) + en Flower Power-pinne + fem paprikafrön
  • En kruka med Clas Ohlsons torvfria planteringsjord + en Flower Power-pinne + fem paprikafrön

Flower Power-pinnen samlar kontinuerligt in data om ljusmängd, fuktighet, näringsinnehåll (joniserade partiklar), samt temperatur.

Tanken är att helt enkelt se hur paprikaplantorna utvecklas i respektive jord. Och med det lite information om Clas Ohlsons planteringsjord som köptes för att den säljs i en så festlig form, nämnligen som en form av torr brikett där man köper hem ett litet paket på knappt en liter och tillsätter totalt tre liter vatten för att få totalt tio liter jord (se bilderna).

Avbruten bit som borde räcka till en liten kruka.
Avbruten bit som borde räcka till en liten kruka.
Efter att vatten tillsatts.
Efter att vatten tillsatts.

Så här i efterhand har jag insett att Classes jord nog inte är att betrakta som såjord direkt, så jämförselsen kanske blir lite orättvis. Och med det i bakhuvudet kan man nu ta till sig det FÖRSTA DYGNETS MÄTDATA!!!

Änglamark

  • Fukthalt: 23%
  • Näringsinnehåll: 1

Classes kokosfiberjord

  • Fukthalt: 23%
  • Näringsinnehåll: Nära 0

Att det är lågt näringsinnehåll är ju inte så oväntat då det är såjord (och då ska det vara så), men Classes jord verkar ju mer tänkt som planteringsjord och sägs kunna bistå växten med näring i 4-6 veckor. Pinnen säger att det ska gödas nu nu NU! Vilket den i och för sig säger om Änglamarks-jorden med, men den tar inte hänsyn till att det är frösådd som gäller.

Min plan för fortsättningen är att försöka hålla samma fukthalt i jorden (avvikelse på 3%-enheter är ok), samt efterhand som fröerna gror även se till att hålla näringsinnehållet på en bra nivå.

Spännande är bara förnamnet! BAM!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *